Κεντρική σελίδα Επάνω 1ο Τεύχος 2ο Τεύχος 3ο Τεύχος 4ο Τεύχος 5ο Τεύχος 6ο Τεύχος 7ο Τεύχος 8ο τεύχος 9ο Τεύχος Βράβευση 10ο Τεύχος 11ο Τεύχος 12ο Τεύχος 13ο τεύχος 14ο τεύχος 15ο τεύχος 16o τεύχος

 

 • Η Γαλάτεια Γρηγοριάδου στο σχολείο μας

 • Στοπ-Πρώτα οι πεζοί

 • Διηγήματα των παιδιών

 • Ποιήματα

 • Ελιά και λάδι  

 • Το σπίτι μας η γη

 • Σκέφτομαι και γράφω

 • χαμένοι πολιτισμοί

 • Συνταγές

 • Οικολογία-Οικονομία

 • Ανέκδοτα-Παροιμίες-Διάφορα

 • Φωτορεπορτάζ

 

Η ΓΑΛΑΤΕΙΑ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΟΥ-ΣΟΥΡΕΛΗ

ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

  Πριν λίγο καιρό το σχολείο μας είχε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει για λίγο την πολύ σπουδαία συγγραφέα παιδικής κυρίως λογοτεχνίας, την κ. Γαλάτεια Γρηγοριάδου-Σουρέλη.

  Η συγγραφέας επισκέφθηκε την πόλη μας καλεσμένη της “Σχολής Γονέων” για να μιλήσει σε εκδήλωση και παράλληλα επισκέφθηκε δύο σχολεία της πόλης μας για να μιλήσει με τους μαθητές.

  Η κ. Γρηγοριάδου μίλησε στα παιδιά για το παιδικό βιβλίο,  την ομορφιά που νιώθει κάποιος όταν το διαβάζει και κάλεσε τους μαθητές να ασχοληθούν με το διάβασμα, την παράδοση, τη φύση και τις ανθρώπινες σχέσεις.

  Μετά στο γραφείο του σχολείου γνωρίστηκε και συζήτησε με τους εκπαιδευτικούς σε ένα πολύ ευχάριστο κλίμα. Την ευχαριστούμε πολύ.

ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Την Τρίτη 20-1-2009 μας  επισκέφτηκε η σπουδαία συγγραφέας παιδικών βιβλίων Γαλάτεια Γρηγοριάδου - Σουρέλη η οποία μας εντυπωσίασε  με την κωμική της διάθεση. Μας μίλησε για τα παιδικά της χρόνια και τη νεότητά της.

   Μας μίλησε όμως και για το αμφίβολο μέλλον μας. Μας είπε ότι εξαρτάται  από της αξίες  που παίρνουμε  από τους γονείς, το σχολείο μας, την κοινωνία γενικότερα.

   Μας μίλησε για τα θέματα που πραγματεύεται στα βιβλία  (προστασία, φιλία, οικογένεια, ιστορία, παράδοση).

   Αυτή η συνάντηση μαζί της ήταν μια πολύ καλή εμπειρία για όλους τους μαθητές.

Πέτρος Γαλανόπουλος-Σπύρος Μαλάμης-Αντώνης Παπακωνσταντίνου ΣΤ1

 

«STOP!  ΠΡΩΤΑ ΟΙ ΠΕΖΟΙ!»

Θέλω να περπατώ με ασφάλεια στους δρόμους της πόλης μου.

Θέλω να πηγαίνω στο σχολείο χωρίς κίνδυνο και να επιστρέφω  ασφαλής.

Είμαι παιδί, είμαι πεζός και απαιτώ να με σέβονται οι οδηγοί!

Με αυτά τα συνθήματα οι μαθητές των τμημάτων  Ε2,  ΣΤ1,  ΣΤ2  του  σχολείου μας συμμετείχαμε ενεργά στο Πρόγραμμα «STOP!  ΠΡΩΤΑ ΟΙ ΠΕΖΟΙ!»,  της Ομάδας Εθελοντικής δράσης Νομού Πιερίας.

  

Βγήκαμε στις διαβάσεις έξω από το σχολείο μας  (οι οποίες θέλουμε να ενημερώσουμε τους υπεύθυνους του Δήμου ότι δεν είναι καθόλου ευδιάκριτες), μοιράσαμε φυλλάδια, ενημερώσαμε τους οδηγούς και καταγράψαμε παραβάσεις (κράνη, ζώνες).

 

 Ελπίζουμε ότι όλοι μας θα γίνουμε πιο ευαίσθητοι και πιο προσεκτικοί στο θέμα της ασφάλειας.    

 

 Στην έρευνα που έγινε καταγράψαμε: συνολικά 97 αυτοκίνητα και 14 μηχανές. Από αυτούς:

·     5 οδηγοί οχημάτων μιλούσαν στο κινητό και 61 δεν φορούσαν ζώνη.

·     Από τους οδηγούς των μηχανών 9 ήταν χωρίς κράνος.

Επίσης πολλοί οδηγοί έτρεχαν αρκετά, ενώ άλλοι οδηγούσαν απρόσεχτα.

 

 

 Ευχαριστούμε πολύ τους υπαλλήλους της Δημοτικής Αστυνομίας, οι οποίοι σε κάθε μας κάλεσμα ήταν  πάντα πρόθυμοι, καθώς και τη σχολική τροχονόμο!

 

  Ευχαριστούμε επίσης την Ομάδα Εθελοντικής Δράσης Νομού Πιερίας που είχε την ιδέα και ιδιαίτερα τον Ηλία Τσολακίδη και τον Κώστα Τσομίδη για τη βοήθειά τους.

Οι μαθητές των τμημάτων  Ε2,  ΣΤ1,  ΣΤ2 του Σχολείου

 

ΜΙΑ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΗ ΜΕΡΑ

   Μια φορά και ένα καιρό ζούσαν  σε ένα πυκνό δάσος τρία μικρά αρκουδάκια  που δεν είχαν  γονείς. Τους είχαν σκοτώσει  κάποιοι κυνηγοί. Ήταν δυο αγοράκια  και ένα κοριτσάκι: Ο Βουλής, η Ξινά  και ο Ξινής.

   Μια μέρα εκεί που στον ουρανό πετούσαν τα πουλιά ξεπρόβαλαν  τα τρία μικρά κεφαλάκια από τα αρκουδάκια. Στο κατάλευκο τοπίο όλα τα ζώα έπαιζαν χιονοπόλεμο. Όλοι ήταν με το χαμόγελο στα χείλη. Εκτός από το Γούλφι τον λύκο.

Ο λύκος  μισούσε  τα αρκουδάκια και ήθελε να τα κάνει κακό. Τα αρκουδάκια προφυλάγονταν  και δεν πλησίαζαν κοντά στο σπίτι του.

   Μια κρύα βραδιά τα αρκουδάκια  άναψαν το τζάκι τους και έστρωσαν κουβέρτες και παπλώματα. Στο πάτωμα έστρωσαν χαλιά και φλοκάτες. Είχαν στρώσει να φάνε αρκουδόσουπα. Ήταν η σούπα που είχαν σκεφτεί οι αρκούδες.

Ο Γούλφι προερχόταν από την Σοβαρούπολη  που όλοι εκεί είναι κατσούφικοι, ενώ τα αρκουδάκια ζούσαν στην Γελαστούπολη και ήταν όλοι χαρούμενοι.

   Μια μέρα τα αρκουδάκια είχαν κάνει πάρτι και κάλεσαν όλα τα ζώα του δάσους. Κάλεσαν και το Γούλφι. Ο Γούλφι κατάλαβε ότι τα αρκουδάκια ήταν πολύ καλά μαζί του ακόμη που εκείνος ήθελε να τα κάνει κακό.

   Ετσι ο Γούλφι ζήτησε συγνώμη και τα ρώτησε εάν ήθελαν τον δεχτούν για φίλο τους. Τα αρκουδάκια δέχτηκαν και από τότε ο Γούλφι έγινε ο πιο χαρούμενος σε όλη την Γελαστούπολη. Ακόμη προστάτευε τα αρκουδάκια από τους κινδύνους.

Μαρία Παπαδοπούλου Ε3

 

ΠΟΙΗΜΑΤΑ 

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ

Το σχολιό μου, το σχολιό μου,

όσο ζω θα τ’ αγαπώ

και γι’ αυτό με την καρδιά μου

ότι έχω θα το πω.

 

Εδώ μέσα η δασκάλα

σα μητέρα μ’ αγαπά

και ποτίζει στάλα στάλα

την καρδιά μου που χτυπά!!

Γεωργία Τζιάστα Γ3

Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ

Να η πόλη μας η μικρή

που είναι πολύ θαυμαστή,

είναι και κοσμοξακουστή

σαν την αγία μας την καλή.

 

Είναι η Κατερίνη

που μας φέρνει την ειρήνη

θέλω πάντα να είμαι δω

γιατί πολύ την αγαπώ!!

Στέλλα Ζέττα Γ3

 

ΤΟ ΜΑΖΕΜΑ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ

    Η γιαγιά και ο παππούς μου κατάγονται από ένα χωριό στο Νοτιοδυτικότερο άκρο της Πελοποννήσου, τη Φοινικούντα. Το 95% των κατοίκων έχουν χωράφια με ελιές. Οι ελιές υπάρχουν εκεί πριν 5000 χρόνια π.Χ. Η καλή ποιότητα της ελιάς και του λαδιού οφείλεται στο ασβεστολιθικό πέτρωμα που υπάρχει εκεί.

    Από τα μέσα Νοεμβρίου αρχίζει το μάζεμα της ελιάς. Καθε πρωί οι κάτοικοι σηκώνονται νωρίς και πηγαίνουν στα χωράφια τους. Στρώνουν μεγάλα πανιά κάτω από κάθε δέντρο έτσι ώστε να το καλύπτει. Μετά παίρνουν μεγάλα ραβδιά και με μηχανήματα τινάζουν τις ελιές απ’ το δέντρο. Στη συνέχεια καθαρίζουν τις ελιές από τα πολλά κλαδιά και τα ξερά φύλλα και βάζουν τις ελιές σε τσουβάλια.

     Όταν μαζέψουν αρκετά τσουβάλια πηγαίνουν τις ελιές στο ελαιοτριβείο. Εκεί οι ελιές πλένονται ,ζυγίζονται, πολτοποιούνται, πιέζονται και στο τέλος βγαίνει το καθαρό λάδι.

     Το λάδι είναι ένα προϊόν το οποίο εδώ και χιλιάδες χρόνια παίζει σπουδαίο ρόλο στη ζωή μας. Σαν βασικό τρόφιμο και σαν φάρμακο. Οι επιστήμονες δεν έχουν σταματήσει να ανακαλύπτουν όλο και περισσότερες ιδιότητες για τη χρήση του λαδιού. Ένα ακόμα πράγμα που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι η ελιά είναι και σύμβολο ειρήνης!

Ελένη Ναβροζίδου   Δ1

ΤΟ ΛΑΔΙ

     Είναι υγρό κιτρινοπράσινο  με ευχάριστη οσμή και γεύση. Βγαίνει από τους καρπούς της ελιάς με την πολτοποίησή τους και με τη συμπίεση κατόπιν του πολτού. Ο καρπός της ελιάς συνθλίβεται, προτού ωριμάσει τελείως. Η εξαγωγή του λαδιού πραγματοποιείται στα ελαιοτριβεία.

     Το ελαιόλαδο (λάδι) είναι πλούσιο σε βιταμίνες και αποτελεί το πιο εκλεκτό μαγειρικό λάδι. Αποτελεί βασική τροφή του λαού μας και είναι από τα σπουδαιότερα προϊόντα εξαγωγής  για τη χώρα μας , την Ελλάδα.

     Χρησιμοποιείται επίσης στην κονσερβοποίηση  ψαριών, καθώς και ως φωτιστικό υλικό στα καντήλια. Ακόμη χρησιμοποιείται στην εκτέλεση ορισμένων μυστηρίων της  Εκκλησίας μας, όπως το Βάπτισμα, το Χρίσμα, το Ευχέλαιο, αλλά και στη ταφή των νεκρών. Συμβολίζει τη βοήθεια του θεού και τη θεραπεία.

      Το ελαιόλαδο κατώτερης ποιότητας χρησιμοποιείται στη σαπωνοποιία ή ως λιπαντικό σε μηχανές.

      Το ελαιόλαδο το χρησιμοποιούσαν και οι προχριστιανικές θρησκείες στο άναμμα των λύχνων ή για να αλείφουν τους  ασθενείς ή το πρόσφεραν ως θυσία στους θεούς.

Ναυσικά Τζήκα-Βάσω Αλεξανδρίδου Δ1

 

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ Η ΓΗ

    Το περιβάλλον είναι το σπίτι μας. Όπως θέλουμε το σπίτι μας να είναι καθαρό, το ίδιο ενδιαφέρον θα πρέπει να δείχνουμε και για το μεγάλο σπίτι μας, το περιβάλλον.

    Έτσι όταν αγοράζουμε κάτι από το περίπτερο να πετάμε το περιτύλιγμα  του όχι στο δρόμο, αλλά στον κάδο ανακύκλωσης. Να προτρέπουμε και στο σπίτι τους άλλους να μαζεύουν σε ειδικές σακούλες τα ανακυκλωμένα προϊόντα, για να πηγαίνουν εκεί που πρέπει. Επίσης κάτι άλλο που μολύνει  πολύ το περιβάλλον είναι οι χρησιμοποιημένες μπαταρίες, που τις πετάμε σε ειδικούς κάδους για ανακύκλωση. Τα διάφορα σπρέι που περιέχουν προωθητικό αέριο και ευθύνονται  για την τρύπα του όζοντος.

    Όταν πηγαίνουμε εκδρομές σε δάση ή στην θάλασσα να μαζεύουμε τα σκουπίδια. Να προσέχουμε όταν βάζουμε φωτιές για  ψήσιμο. Μια σπίθα είναι αρκετή για να καταστρέψεις ολόκληρο το δάσος. Να συμμετέχουμε κι εμείς όταν γίνονται προσπάθειες για την αναδάσωση καμένων περιοχών. Να μη σπαταλάμε το νερό, που είναι τόσο πολύτιμο για τη ζωή. Αλλά και την ηλεκτρική ενέργεια. Δεν χρειάζεται να μείνει ανοιχτό το φως όταν βγαίνουμε από το δωμάτιο.

    Να χρησιμοποιούμε  τα πόδια  μας  ή το ποδήλατο για να μην μολύνεται η ατμόσφαιρα   από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων.

    Μόνο όταν συνειδητοποιήσουμε πόσα πολλά μας προσφέρει η φύση, θα πάρουμε στα σοβαρά την απόφαση να την  προστατεύουμε σαν τα μάτια μας.

                     Μαρινόπουλος  Χρήστος Δ2 

 

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΟΥΝ

ΤΟ ΖΩΟ ΠΟΥ ΑΓΑΠΩ

   Εγώ αγαπώ όλα τα ζώα, όμως περισσότερο το άλογο. Αν και δεν έχω δικό μου πηγαίνω και τα βλέπω στον Ιππικό Όμιλο.

   Το άλογο είναι μεγαλόσωμο έχει τέσσερα μακριά πόδια. Η ουρά του είναι μεγάλη και λίγο φουντωτή και έχει ωραία μακριά χαίτη. Το χρώμα του μπορεί να είναι μαύρο, άσπρο κόκκινο, καφέ και γκρι. Τρέχει πολύ γρήγορα, είναι υπάκουο και αγαπάει τον άνθρωπο. Του αρέσει να τρώει καρότα και κύβους ζάχαρης. Θέλει πολύ να χτενίζουμε το τρίχωμα του, την ουρά και τη χαίτη. Να καθαρίζουμε τις οπλές και να του κάνουμε πολλά χάδια.

   Θα ήθελα να μάθω να ιππεύω,  αλλά ακόμη δεν τα καταφέρνω, θα προσπαθήσω όμως. Αργότερα μπορεί να αποκτήσω δικό μου άλογο.

Κωσταντίνα  Βαρβαρέζου  Β1

ΟΙ ΓΟΡΓΟΝΕΣ

   Τα παραμύθια  λένε ότι στις θάλασσες  ζουν γοργόνες. Έχουν καλή καρδιά, μεγάλη ομορφιά και φορούν  στο κεφάλι κορόνα στολισμένη με μια  πεταλούδα. Κάνουν  παρέα  με τις φάλαινες  αλλά και με όλα τα ζώα της θάλασσας. Πολλές φορές στέκονται στα βράχια  σε μια ανηφόρα της παραλίας και παρακολουθούν τα πλοία που ταξιδεύουν  με οδηγό την πυξίδα σε χώρες μακρινές.

Δημήτρης Μήτσαλας Β2

ΕΝΑΣ ΣΑΛΙΓΚΑΡΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

   Ζούσε κάποτε σε μια χώρα ένα σαλιγκάρι που το λέγανε Άκη. Ο Άκης μόνο ένα όνειρο είχε: Να πάει στο διάστημα.

   Μια μέρα λοιπόν, πήρε τηλέφωνο το Σαλιγκουροσταθμό, για να ειδοποιήσει ότι ήθελε να πάει στο διάστημα. Την άλλη μέρα  πήγε στο σταθμό, του έφτιαξαν στολή, ειδικά παπούτσια και διαστημικό τηλέφωνο. Τακτοποίησε το σπίτι του και έπειτα έφυγε. Ανυπομονούσε να πάει στο διάστημα.

    Επιτέλους ήρθε η ώρα. Τους χαιρέτησε όλους και μπήκε στο διαστημόπλοιο. Έβαλε τη ζώνη του και ξεκίνησε. Όταν έφτασε στο διάστημα επισκέφτηκε και τη Σελήνη.

   Μετά από μερικές ώρες δεν άντεχε άλλο και ξαναγύρισε στη Γη.

   Χαρά Τερζοπούλου Β3

Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ

   Το περσινό καλοκαίρι πήγα με τους φίλους μου στο πανηγύρι της  Κατερίνης. Είχε πολύ κόσμο!

   Πήγαμε να πάρουμε  εισιτήρια  για τα συγκρουόμενα, μα κατά λάθος ο κύριος μας έδωσε εισιτήρια για το πύργο του τρόμου!

   Έτσι βρεθήκαμε μέσα στον πύργο…Προχωρήσαμε διστακτικά  ενώ ακούγαμε  τους χτύπους της καρδιάς μας…

Την ώρα που σκεφτόμασταν ότι μπλέξαμε, πετάχτηκε μπροστά μας ένα σκελετός! Κοντέψαμε να μείνουμε στον τόπο!

   Ο Κώστας πρότεινε να γυρίσουμε πίσω. Προσπαθήσαμε  αλλά δεν βλέπαμε ούτε την μύτη μας μες στο σκοτάδι. Έτσι αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε. Φωνές, τσιρίδες και ουρλιαχτά τεράτων ακούγονταν παντού!

Θέλησα να πιάσω το χέρι του φίλου μου, μα έπιασα τα μαλλιά…μιας…μάγισσας!!!

   Επιτέλους φάνηκε ένα φως! Κοντεύαμε στην έξοδο! Μόλις βγήκαμε έξω κοιταχτήκαμε αμίλητοι. Τρέξαμε όλοι στην τουαλέτα!        

Χάρης Ποικιλίδης    Δ1

 

Ο ΠΑΛΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ

   Ο παλιός Παντελεήμονας είναι ένα ορεινό χωριό του νομού Πιερίας που βρίσκεται ψηλά στον Όλυμπο. Πήγα με τους γονείς μου την Κυριακή.

   Το χωριό είναι χτισμένο στην πλατεία του βουνού.  Είναι  ένα παραδοσιακό χωριό. Τα σπίτια του είναι πλατιά και πέτρινα. Έχει στενά σοκάκια με πλακόστρωτο δρόμο. Μέσα στο χωριό δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα. Στην πλατεία βρίσκεται η εκκλησία, ένας μεγάλο πλάτανος και πολλά μαγαζιά. Έχει πολλές ανηφόρες και κατηφόρες. Από το χωριό μπορείς να δεις σχεδόν όλο το νομό και το Θερμαϊκό κόλπο.

    Είναι ένας τόπος με ξεχωριστεί ομορφιά. Ήταν σαν να είχα ζήσει σε μια άλλη εποχή.  Θα ήθελα να το ξανά επισκεφτώ πολύ σύντομα.                                                       

Σταματία Δημολιού  Γ1

ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΔΩΡΑ

   Μια μέρα καθόμουνα δίπλα στο τζάκι. Η μαμά και ο μπαμπάς μου είπαν να πάμε στον ξάδελφό μου το Γιώργο να παίξουμε.

   Καθίσαμε αρκετή ώρα και γυρίσαμε σπίτι γιατί ήταν η νύχτα που θα μας έφερνε τα δώρα ο Άη Βασίλης.

   Πράγματι τα δώρα είχαν έρθει. Όλοι χαρήκαμε. Πρώτος άνοιξα το δώρο μου εγώ και ήταν το πατίνι του Σκούμπι Ντου, κάτι που ήθελα πολύ.

   Μετά ο αδελφός μου που του έφερε ένα κινητό και τέλος οι γονείς μου που τους έφερε ένα παζλ και ένα στερεοφωνικό.

   Παίξαμε για λίγη ώρα και μετά είδαμε στην τηλεόραση την αλλαγή του χρόνου.

   Θα θυμάμαι για πολύ καιρό αυτή τη νύχτα.

                             Χρήστος Μαρώσης Γ2

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ

   Μια όμορφη μέρα μια παρέα παιδιών  πήγε εκδρομή στο δάσος. Ο καιρός ήταν καλός. Τα πουλιά κελαηδούσαν και δεν υπήρχε ούτε ένα σύννεφο στον ουρανό.

Ξαφνικά  ο ουρανός  άρχισε να σκοτεινιάζει.

Έτσι  η εκδρομή χάλασε μέχρι να σταματήσει η βροχή. Ευτυχώς τα παιδιά ήταν προετοιμασμένα. Φόρεσαν τα μπουφάν τους,  έστησαν την σκηνή τους και μπήκαν μέσα.

   Τρεις  ολόκληρες ώρες έβρεχε ασταμάτητα. Μετά από λίγη ώρα η βροχή άρχισε να κοπάζει. Τα παιδιά δε βγήκαν έξω μέχρι να σταματήσει εντελώς η βροχή.  Όταν σταμάτησε η βροχή τα παιδιά βγήκαν έξω χαρούμενα  και η εκδρομή συνεχίστηκε  

   Αυτή την περιπέτεια θα την θυμούνται όλοι για πάντα.

Σαββας Τσελεγκεριδης  Γ3

Η  ΧΑΜΟΥΝΑΠΤΡΑ

   Μαζευτήκαμε πριν λίγο καιρό στο σπίτι μου. Δηλαδή δίπλα από το σπίτι μου, στην παιδική χαρά που μερικοί έλεγαν πως υπάρχει το κλειδί για την καταραμένη πόλη, τη Χαμουνάπτρα. Ήμασταν ο Δημήτρης, ο Τάσος, εγώ και ο Θοδωρής.

   Βρήκαμε το κλειδί για τη Χαμουνάπτρα. Όμως προσέξαμε κάτι, είχε παγωμένα αίματα και μια νεκροκεφαλή. Είπα τις μαγικές λέξεις και μια πύλη γεμάτη από νεκροκεφαλές και αίματα φανερώθηκε.

   Στην αρχή τρομάξαμε όλη η παρέα, μα μετά  τους είπα να ηρεμήσουν. Το εμπόδιο που μας έκλεινε την είσοδο ήταν ένα, αλλά και εύκολο. Να βάλουμε το κλειδί. Το βάλαμε και η είσοδος για την περιπέτεια άρχισε.

   Νιώσαμε υπέροχα. Ήμασταν στην πόλη που δεν ανακαλύφτηκε ποτέ.

Τότε εμφανίστηκαν μούμιες και άλλα. Ένα μεγάλο πετράδι εμφανίστηκε. Επίσης  και μια γάντια μούμια. Για ώρες  την κυνηγούσαμε. Σύνολο 30 ώρες.

Κάποια στιγμή από τις πολλές σφαίρες που τις ρίξαμε έπεσε κάτω. Για να σιγουρευτούμε βάλαμε 4 βόμβες  γύρω της. Σε λίγο είχε καταστραφεί.  

   Χαρούμενοι πήραμε το πετράδι και επιστρέψαμε στην πόλη. Ρωτάω την κυρία Δέσποινα. -Τι ώρα πήγε; -10:30 απαντάει. Κατάλαβα, είπα από μέσα μου. Όταν εδώ περνούσε 1 λεπτό στην Χαμουνάπτρα 1 ώρα.

                    Αλέξανδρος  Οικονομίκος  Δ3

 

 

 

ΧΑΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ

Μάγια

   Οι Μάγια είναι ένας λαός Ινδιάνων της Κεντρικής Αμερικής. Πριν από τη κατάκτηση του Μεξικού από τους Ισπανούς οι Μάγια είχαν αναπτύξει τον λαμπρότερο πολιτισμό του Δυτικού Ημισφαιρίου. Ασκούσαν τη γεωργία, έκτιζαν πέτρινα σπίτια και πυραμιδοειδείς ναούς, που στολίστηκαν με αξιοθαύμαστα κομψά σχέδια, γλυπτά και ζωγραφιστά. κατεργάζονταν το χαλκό και το χρυσό, γνώριζαν την υφαντουργία και χρησιμοποιούσαν μια μορφή ιερογλυφικής γραφής. Οι ρίζες του πολιτισμού των Μάγια φτάνουν πολύ πίσω στην προϊστορία, πέρα από τα 2000 π.Χ. και ο πολιτισμός τους έφτανε στο επίπεδο των περισσότερο γνωστών πολιτισμών της αρχαιότητας, της Ελλάδας, Αιγύπτου, Ινδίας κ.ά.

   Όπως όλες οι φυλές της Αμερικής, έτσι και οι Μάγια χτυπήθηκαν σκληρά απ’ τους Ισπανούς κατακτητές και σιγά - σιγά άρχισαν να εξαφανίζονται.

Αβορίγινες

   Αβοριγίνες οι ιθαγενείς της Αυστραλίας,  ανήκουν στη μαύρη φυλή.  Είναι αδύνατοι,  μαύρα σπαστά μαλλιά. Ήρθαν από τη νοτιοανατολική Ασία πριν από χιλιάδες χρόνια. Δεν είχαν μόνιμη κατοικία.

   Είναι ο αρχαιότερος νομαδικός λαός που γνωρίζουμε. Παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί  μέχρι σήμερα ο τρόπος ζωής τους παραμένει σχεδόν αναλλοίωτος. Εξακολουθούν να έχουν, την δική τους ξεχωριστή και μοναδική κοσμοθεωρία , αντίληψη περί θρησκείας και στάση ζωής.

   Όσοι Αβοριγίνες επέζησαν από τη σκληρότητα των λευκών αποίκων της Αυστραλίας είναι σήμερα ισότιμοι Αυστραλοί πολίτες.

Ίνκας

   Αυτοκρατορία της N. Αμερικής. Η φυλή των Ίνκας κατέκτησε τον 15ο αιώνα το Περού. Στα χρόνια του Τόπα Ίνκα περιλάμβανε της χώρες του Ισημερινού, τη Βολιβία, τη Β. Αργεντινή, το Περού και την Χιλή.

   Την εποχή εκείνη γνώριζαν το χρυσό, το ασήμι, τον χαλκό και τον κασσίτερο και είχαν αναπτύξει την μεταλλουργική και την αρχιτεκτονική. Γνωστά είναι το ασημένια αγαλματίδια και τα ανθρωπόμορφα κοσμήματα των Ίνκας. Την γλώσσα τους Κετσουάν εξακολουθούν να την μιλούν σε πολλές περιοχές.

   Οι Ίνκας έχτιζαν χωρίς λάσπη. Προσάρμοζαν όμως τόσο τέλεια τις πέτρες μεταξύ τους, ώστε δεν χωρούσε ανάμεσά τους ούτε καρφίτσα. Είναι γνωστοί και για τον πολιτισμό τους .Το ύψος που ζούσαν  είναι πάνω από 5.000 μέτρα, δηλαδή, σχεδόν δύο φορές το ύψος του Ολύμπου.

   Το Κούσκο στο Περού ήταν πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Ίνκας.

Καραπαναγιώτης Ανέστης-Μαλάμης Σπύρος-Γαλανόπουλος Πέτρος-Πανωλής Θανάσης ΣΤ1

 

 

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ

Υλικά:

Ψίχα ψωμιού.

Τυρί φέτα.

Εκτέλεση:

Σε μια πετσέτα ελαφρώς βρεγμένη τρίβουμε την ψίχα ψωμιού. Μετά τρίβουμε μισή φέτα τυρί. Κλείνουμε την πετσέτα καλά.

Σφίγγουμε πολύ δυνατά για περίπου  4΄. Η μπουκουβάλα είναι κιόλας έτοιμη!!

Καλή σας όρεξη!!

Πανωλής Θανάσης  ΣΤ1

 

ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ

Υλικά:

Τυρί φέτα τριμμένο

Αλεύρι καλαμποκίσιο περίπου 5-6 κουταλιές

Βούτυρο 1 κουταλιά μεγάλη

Νερό

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα βάζω νερό, την μια κουταλιά το βούτυρο, λίγο τριμμένο τυρί το μισό και τέλος το αλεύρι.

Ανακατεύουμε συνέχεια ενώ βράζει μέχρι να αρχίσει να χυλώνει. Στο τέλος ρίχνουμε και το κατεβάζουμε από τη φωτιά.

 Πούλιος Αστέριος  ΣΤ1

 

TO ΓΛΥΚΟ ΜΠΟΥΚΖΑΡΕ

Υλικά:

2   αυγά,

2   βαζάκια γιαούρτι,

½  κ. ζάχαρη

1   κ. αλεύρι.

Εκτέλεση:

Τα ανακατεύουμε  όλα μαζί, τα βάζουμε στο ταψί και μετά μέσα στον φούρνο για 45΄ λεπτά. Το γλυκό είναι έτοιμο.

Ερκίντ Ζουπανί  ΣΤ1

 

ΤΑΝΟΜΕΝΟΣ ΣΟΡΒΑΣ

Υλικά:

1 γιαούρτι ξινό

1 κρεμμύδι

πλιγούρι

λίγη σάλτσα

Εκτέλεση:

Ροδίστε το κρεμμύδι με λίγη σάλτσα. Μόλις βράσει το πλιγούρι, ρίξτε μέσα το τσιγαρισμένο κρεμμύδι και ανακατέψτε. Αφήστε τα να πάρουν 1-2 βράσεις και προσθέστε το γιαούρτι. Ανακατέψτε το και αφήστε το να κρυώσει. Τότε το φαγητό θα είναι έτοιμο να το φάτε.

     Θαρραλίδης Κωνσταντίνος ΣΤ1

 

 

ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μελετώντας την ενότητα της Φυσικής για την ενέργεια και την υπερβολική κατανάλωσή της, αποφασίσαμε με τη δασκάλα μας να οργανωθούμε σε ομάδες και να δράσουμε. Σκοπός μας ήταν : 

  1) Να ενημερωθούμε για όλες τις μορφές ενέργειας, ανανεώσιμες και μη, να δούμε τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζουν καθώς και τα προβλήματα που δημιουργεί η σπατάλη ενέργειας στον πλανήτη μας και

  2) Να ευαισθητοποιήσουμε όσο περισσότερουςανθρώπους μπορούμε, να τους βοηθήσουμε να υιοθετήσουν συνήθειες στην καθημερινή μας ζωή φιλικές για το περιβάλλον και να αποκτήσουν οικολογική συνείδηση.

  Μία από τις δραστηριότητές μας ήταν η δημιουργία αφισών τις οποίες τοιχοκολήσαμε στους διαδρόμους του σχολείου μας.

 

Η οικολογία είναι και οικονομία

αν αλλάξεις μία λάμπα δε θα γίνει φασαρία,

κλείσ’ την τηλεόραση και το DVD

κλείσ’ το PLAY STATION, τον υπολογιστή.

 

Αν τα κλείσεις όλα μαζί

θα γλιτώσεις τη γη απ’ την καταστροφή,

θα φέρεις ένα αύριο σε κάθε παιδί

που και αυτού του ανήκει η γη.

Μαζί με όλα αυτά είναι και τα λεφτά

που χάνεις κάθε χρόνο ασυνείδητα,

 κλείσε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές

και θα ‘χεις τσέπες πιο σφιχτές.

 

Βγάλε απ’ το μυαλό σου το αυτοκίνητο

βάλε στο μυαλό σου το ποδήλατο,

σκέψου κάτι άλλο, όχι εύκολη ζωή

η επόμενη γενιά να ‘χει όμορφη τη γη!!

 

Οι μαθητές του ΣΤ2

 

ΑΝΕΚΔΟΤΑ-ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ-ΔΙΑΦΟΡΑ

ΑΝΕΚΔΟΤΟ

Ένας κύριος πηγαίνει σε μαγαζί με ζώα. Βλέπει στη βιτρίνα 2 καναρίνια, το ένα από αυτά κελαηδούσε. Ρωτά τον καταστηματάρχη:

-Θέλω το καναρίνι που κελαηδά.

-Πάρε και τα δύο με 100 ευρώ, του λέει εκείνος.

-Μα εγώ θέλω μόνο αυτό που κελαηδά.

-Ναι, αλλά το άλλο του γράφει τα τραγούδια!!!

Μερόπη Θεοχαροπούλου Ε3

 

Η γιαγιά πάντα λέει στον Τοτό να μην παίρνει πράγματα από κάτω. Μια μέρα που περπατούσαν ο Τοτός βρίσκει 5 ευρώ, αλλά η γιαγιά του είπε να μην παίρνει πράγματα από κάτω. Σε λίγο βρίσκει άλλα 20, το ίδιο.

Τότε σκοντάφτει η γιαγιά και λέει στον Τοτό να την σηκώσει.

-Μα γιαγιά δε μου είπες να μην παίρνω πράγματα από κάτω;

Ευαγγελία Χατζηαγοράκη Γ3

ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ

Ψηλά τη χτίζεις τη φωλιά

και θα σου γείρει ο κλώνος

και θα σου φύγει το πουλί

και θα σου μείνει ο πόνος!!

 

Βρήκες καιρό, αρμένιζε,

καιρό μην περιμένεις,

γιατί ο καιρός τα πράγματα

δεν ξέρεις πώς τα φέρνει!!

      Νεφέλη Παυλίδου Δ2

 

ΑΞΙΟΠΕΡΙΕΡΓΑ

  Η καρδιά της γαλάζιας φάλαινας έχει μέγεθος μικρού αυτοκινήτου!!

  Ένα σαλιγκάρι χρειάζεται 33 ώρες για να διασχίσει 1,5 χιλιόμετρο!!

  Στην Κίνα υπάρχουν περισσότεροι που μιλάνε Αγγλικά παρά στην Αμερική!!

  Από τους 12 μήνες του χρόνου τους 3 τους περνάει κάποιος στην τηλεόραση!!

  Η χειραψία παλιά γινόταν για να δείξει κάποιος πως είναι άοπλος!!

  Το μυαλό ενός ανθρώπου ζυγίζει περίπου 1,5 κιλό!!

                    Ειρήνη Λιακοπούλου Ε2

ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ ΑΥΤΟ;

  Όταν φταρνίζεσαι ο αέρας βγαίνει από τη μύτη σου με περισσότερα από 160 χιλιόμετρα την ώρα!!!

  Ένα κομμάτι δέρματος στο μέγεθος ενός κέρματος περιέχει 3 εκατομμύρια κύτταρα, 80 πόρους και 35 νεύρα!!!

  Το λεπτό και παχύ έντερο ενός ενήλικα έχουν μαζί μήκος περίπου 8 μέτρα!!!

   Κάθε δαχτυλικό σου αποτύπωμα είναι μοναδικό. Ακόμα και τα αποτυπώματα των 10 δαχτύλων σου είναι διαφορετικά μεταξύ τους!!!

                    Κων/να Θώμου ΣΤ1

ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ

   Τη φετινή σχολική χρονιά τρεις εξαίρετοι συνάδελφοι, η Αντωνία Γεωργούδη, η Δήμητρα Φαρδέλλα και ο Αριστοτέλης Τζώβας  αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την ”ενεργό δράση” , να συνταξιοδοτηθούν μετά από πολύχρονη υπηρεσία στα σχολεία και να ασχοληθούν περισσότερο με τον εαυτό  τους και τις οικογένειές τους.

   Στο σχολείο μας υπηρέτησαν και οι τρεις για πάνω από 15 χρόνια δίνοντας όλες τους τις δυνάμεις και βοηθώντας ο καθένας με την ξεχωριστή προσωπικότητά του όλα τα παιδιά, μικρών ή μεγάλων τάξεων. Το ήθος τους, η συμπεριφορά τους αλλά και ο αυθορμητισμός και το χιούμορ τους διέκρινε και θα τους διακρίνει πάντα.

   Είναι πολύ δύσκολο για όλους μας όταν αποχωρούν συνάδελφοι που για τόσα χρόνια η πορεία μας ήταν κοινή στο χώρο της εκπαίδευσης, μετά από τόσα χαρούμενα διαλλείμματα συζητήσεων, μετά από τόσες κοινές δράσεις γιορτές και εκδηλώσεις, μετά από τόσες εκδρομές να βρεθούν λόγια για να εκφραστεί η μεγάλη φιλία που αναπτύσσεται μεταξύ μας.

   Πιστεύουμε ότι θα συνεχίσουν να μας επισκέπτονται στο σχολείο, ότι και αυτοί θα νιώθουν την “μικρή”  ανάγκη να βρεθούν πάλι στην αυλή, στην τάξη, στο γραφείο, να βρεθούν ανάμεσά μας.

   Ευχόμαστε ολόψυχα σε όλους να είναι πάνω από όλα γεροί και δυνατοί και ευτυχισμένοι με τις οικογένειές τους.

ΤΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ

(Κόμικς από τους μαθητές του ΣΤ1 τμήματος)

 

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ