Κεντρική σελίδα Επάνω Κατερίνη Νομός Πιερίας Όλυμπος Πιέρια όρη Αρχαίο Δίον Αρχαία Πύδνα Κάστρο Πλαταμώνα Απελευθέρωση


 

ΔΙΟΝ

Μία από τις πιο ξακουστές αρχαίες μακεδονικές πολιτείες. Βρισκόταν στο νομό Πιερίας, στους ανατολικούς πρόποδες του Ολύμπου, εκεί όπου σήμερα υπάρχει το ομώνυμο χωριό. Ο χρόνος της ίδρυσής του είναι άγνωστος προς το παρόν, ενώ το όνομά του αποδίδεται στο Δία. Ο Δίας ήταν και προστάτης θεός του Δίου. Κάθε χρόνο τελούνταν γιορτή προς τιμή του θεού, τα "Δία", με κέντρο το ναό του Δία, που ήταν χτισμένος στην πόλη.

Η ακμή της πόλης αρχίζει τον 5ο αι. π.Χ., όταν βασιλιάς της Μακεδονίας ήταν ο Αρχέλαος, που θεωρώντας το Δίον ως ιερή πόλη, συνδεμένη με τη μυθολογία του Ολύμπου, τη διάλεξε και την έκανε πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο στη  Μακεδονία, αντίστοιχο με τους Δελφούς και την  Ολυμπία. Χτίστηκαν ναοί, στάδιο, θέατρο, τοποθετήθηκαν αγάλματα. Κάθε χρόνο, στη γιορτή των "Δίων", οι Έλληνες διαγωνίζονταν στον αθλητισμό, στη μουσική, στη δραματική τέχνη. Ο βασιλιάς Φίλιππος διοργάνωσε αγώνες "Ολύμπια" τιμώντας τους θεούς.

Ο Μ. Αλέξανδρος, πριν ξεκινήσει για τη μεγάλη του εκστρατεία στην Ασία, τέλεσε μεγάλες θυσίες στο Δίον προς τιμή των θεών και των μουσών. Μετά την κατάλυση του Μακεδονικού κράτους από τους Ρωμαίους, τα μνημεία που λάμπρυναν το Δίον μεταφέρθηκαν στη Ρώμη.

Στα χριστιανικά χρόνια το Δίον έγινε επισκοπική έδρα. Το 14ο αι. Οι Τούρκοι εισβολείς το κατέστρεψαν και το λεηλάτησαν.

Οι ανασκαφές έφεραν στο φως αγάλματα, αγγεία, επιγραφές, κυρίως της ρωμαϊκής εποχής. Στον Αρχαιολογικό χώρο μπορεί να θαυμάσει κανείς ερείπια της αρχαίας πόλης με σπίτια, αούς, υδραγωγεία και το αρχαίο θέατρο του Δίου όπου το καλοκαίρι δίνονται παραστάσεις.Σημαντικά ευρήματα υπάρχουν στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Δίου.