Κεντρική σελίδα Επάνω Κατερίνη Νομός Πιερίας Όλυμπος Πιέρια όρη Αρχαίο Δίον Αρχαία Πύδνα Κάστρο Πλαταμώνα Απελευθέρωση


 

ΚΑΤΕΡΙΝΗ

 

H πόλη μας είναι η πρωτεύουσα του νομού Πιερίας και η έδρα του Δήμου Κατερίνης. Βρίσκεται στο κέντρο της πεδιάδας της Κατερίνης, που αρχίζει από τον Όλυμπο και τα Πιερία και φτάνει μέχρι το Θερμαϊκό κόλπο. Είναι το διοικητικό, πνευματικό, γεωργικό και εμπορικό κέντρο του νομού. Απ' αυτήν περνά ο αυτοκινητόδρομος και η σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης - Αθήνας. Είναι έδρα νομαρχίας.  Βρίσκεται 6 χλμ. από την παραλία του Θερμαϊκού,κατά μήκος της οποίας είναι χτισμένοι οι τουριστικοί οικισμοί Παραλία και Περίσταση, που το καλοκαίρι συγκεντρώνουν  χιλιάδες επισκέπτες, οι οποίοι τονώνουν την πλούσια οικονομία της περιοχής.

Η Κατερίνη χτίστηκε πριν 350 περίπου χρόνια από καλόγερους από το όρος Σινά, που έχτισαν και το ναό της Αγίας Αικατερίνης, γι’ αυτό και ονομαζόταν παλιότερα και Αικατερίνη. Σιγά σιγά έγινε μικρό χωριό. Στις 16 Οκτωβρίου 1912 τα ελληνικά στρατεύματα  την  ελευθέρωσαν  από τον  τουρκικό  ζυγό.     

 To 1923, με τη συρροή προσφύγων από τον Πόντο, κυρίως, μεγάλωσε πολύ γρήγορα. Αργότερα πολλοί κάτοικοι της Κατερίνης ήρθαν από διάφορες   κοντινές και μακρινές περιοχές της  Ελλάδας συνθέτοντας έτσι έναν πολύμορφο πολιτισμό (Πόντιοι, Βλάχοι, Θρακιώτες, Κρητικοί, Ηπειρώτες κλπ).                                                                                         Μέχρι και πριν λίγα χρόνια οι κυριότερες ασχολίες των κατοίκων της ήταν η γεωργία και η κτηνοτροφία. Σήμερα οι κάτοικοί της ασχολούνται με επιτυχία και με το εμπόριο, τον τουρισμό, τη βιοτεχνία και άλλες πολλές δραστηριότητες.                                Η Κατερίνη είναι μια σύγχρονη πόλη. Έχει αρκετά καλά οργανωμένο διοικητικό και εμπορικό κέντρο αν και η ρυμοτομία της δεν είναι ιδανική.                                                                 Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια, σημειώνει αλματώδη ανάπτυξη                                                          σε όλους τους τομείς ενώ έχουμε και σημαντική πολιτιστική                                                          δραστηριότητα από Φορείς, Πολιτιστικούς συλλόγους, διάφορους Οργανισμούς κλπ..                                                      Η πόλη μας  έχει ωραιότατο δημοτικό κήπο (πάρκο) 100 στρεμμάτων, κεντρικό πεζόδρομο με καταστήματα, παραδοσιακά  κτίσματα και κέντρα ψυχαγωγίας.