Κεντρική σελίδα Επάνω Κατερίνη Νομός Πιερίας Όλυμπος Πιέρια όρη Αρχαίο Δίον Αρχαία Πύδνα Κάστρο Πλαταμώνα Απελευθέρωση


 

ΝΟΜΟΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Ο Νομός Πιερίας βρίσκεται στο  ΝΔ άκρο της Κεντρικής Μακεδονίας και συστήθηκε το 1949. Πριν  αποτελούσε επαρχία του Νομού Θεσσαλονίκης. Ανήκει στην Κεντρική Μακεδονία και ορίζεται από το Θερμαϊκό Κόλπο, τον Όλυμπο, που τον χωρίζει από το Νομό Λάρισας, από τα Πιέρια, που τον χωρίζουν  από τους Νομούς Λάρισας και Κοζάνης και από τον ποταμό Αλιάκμονα, που τον χωρίζει από το Νομό Ημαθίας. Συνορεύει επίσης σε ένα μικρό τμήμα του με το Νομό Θεσσαλονίκης.

Η έκταση είναι 1.516.702 τ. χμ  και ο  πληθυσμός ανέρχεται στους 120.000 κατοίκους περίπου.

Το έδαφος του Νομού Πιερίας χαρακτηρίζεται από πολυμορφία. Έχει ψηλά βουνά, τον Όλυμπο και τα Πιέρια με μεγάλη ποικιλία χλωρίδας και πανίδας,

Έχει εύφορους κάμπους και πολύ μεγάλη παραλιακή ζώνη. Γι’ αυτό και είναι ένας οικονομικά αναπτυγμένος νομός με απέραντες ακρογιαλιές, αλλά και πολύ ενδιαφέροντες αρχαιολογικούς χώρους (Δίον, Πύδνα, Λείβηθρα, Κάστρο Πλαταμώνα κ.ά.),  και υγροβιότοπους (Αλιάκμονα, Κίτρους κ.ά)

Είναι κυρίως  αγροτική περιοχή και παράγει δημητριακά, βαμβάκι, κηπευτικά, όσπρια, οπωρικά, κά. Ονομαστά είναι και τα καπνά της ποικιλίας "Κατερίνης", που απορροφώνται από τις ξένες αγορές. Αξιόλογη πλουτοπαραγωγική πηγή αποτελεί επίσης η κτηνοτροφία και η ξυλεία.  Υπάρχουν επίσης μικρές βιομηχανικές επιχειρήσεις κυρίως επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων. Ανάπτυξη σημειώνει και η τουριστική κίνηση του νομού, με επίκεντρο την Παραλία Κατερίνης,το Λιτόχωρο, για όσους θέλουν να ανεβούν στον Όλυμπο και τον Πλαταμώνα.

Πρωτεύουσα του νομού είναι η Κατερίνη με 65.000 κατοίκους. Άλλες σημαντικές πόλεις είναι το Λιτόχωρο, το Αιγίνιο, ο Κολινδρός κλπ.